Imorgon ska uppsatsen lämnas in inför slutseminarium så idag är det mycket småfix kvar att göra. Därför blir det inget recept idag men tänkte i alla fall dela med mig av några klimatsmarta tips för hur du håller frukt och grönt fräscha längre med inspiration härifrån.
Om man förvarar frukt och grönt på rätt sätt kan man
förlänga hållbarhetstiden och på så sätt få njuta av det goda lite längre. Om
man dessutom köper ekologiska produkter har de en tendesna att ha en kortare
hållbarhetstid eftersom de inte ä besprutade och plockas senare i
mognadsprocessen. Här är några tips för att hålla fräscha grönsaker längre:
- Håll en låg temperatur vid förvaring utan att de tar
skada. Undvik frost!
- Håll förvaringsutrymmet rent och försök hålla en hög
luftfuktighet (undantag är lök) utan att grönsakerna blir blöta.
- Se till att behandla produkterna varsamt då skador
förkortar hållbarhetstiden. Om de ändå skulle bli skadade, använd snarast eller
frys in. Tips: Alltför bruna bananer som
man inte längre vill äta som de är passar utmärkt i en smoothie, antingen direkt
eller frys in bananen i bitar så kan du använda den fryst i smoothie sen.
- Svenskodlade rotsaker är fantastiskt men tänk på att
klippa av blasten. Exempelvis morötter, rädisor och kålrötter får längre
hållbarhet utan blast. Så förvara utan blast, i luftiga påsar och lång ner i
kylskåpet.
Tråkig frukt och grönt kan med fördel användas i exempelvis en smoothie. Varför inte använda bananen till en smarrig jordnötssmoothie?

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar