Nu finns mitt gästinlägg upp hos Från sött till salt. Då Ulrica själv inte har någon grill önskade hon ett grillrecept så där bjuder jag på grillad lammytterfilé med smarriga tillbehör. Kika in och kolla! Här är receptet :)
Grillad lammytterfilé med honungssenapsås och chévregratinerade rödbetor (4 port)
Ingredienser
800 g lammytterfilé
1 röd chili
3 msk rosmarin
1 dl olivolja
3 vitlöksklyftor
1 citron
Honungssenapssås:
4 dl créme fraiche
1,5 msk dijonsenap
1 msk honung
Chèvregratinerade
rödbetor:
500 g rödbetor
100 g chévre
Honung
1 dl valnötter
2 sötpotatisar
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
Gör såhär
Marinad:
Finhacka chilin. Hacka rosmarin. Häll upp oljan i en lite skål och ha i chili,
rosmarin, pressad vitlök, cest från 1 citron och saft från 0,5. Krydda med salt
och svartpeppar och blanda. Lägg lammytterfilén i dubbla plastpåsar och häll i
marinaden. Mojsa runt marinaden ordentligt och lägg köttet i kylen min 3
timmar.
Honungssenapssås:
Blanda créme fraiche, senap och honung och smaka av med salt och svartpeppar.
Låt stå i kylen en stund innan servering.
Sötpotatis:
Sätt på ugnen på 225 grader. Tvätta sötpotatisen och skär i klyftor. Tvätta och
skär purjolöken i strimlor. Lägg potatis i en ugnssäker form. Ringa över
olivolja och krydda med örtkryddor, pressad vitlök, salt och svartpeppar. Kör
in i ugnen tills potatisen är nästan klar, ca 20-30 minuter. Strö över
purjolöken och låt stå i ugnen ca 5 minuter till.
Rödbetor: Sätt
ugnen på 225 grader. Tvätta rödbetorna och koka de mjuka, ca 30-40 minuter
beroende på storlek. Häll bort vattnet och spola med kallt vatten. Låt svalna
något i det kalla vattnet och gnid sedan av skalet. Skär i klyftor och lägg i
en ugnssäker form. Ringa över olivolja, smula över osten och ringa över lite
honung. Gratinera mitt i ugnen i ca 10 minuter (tills de fått fin färg). Strö
över valnötterna innan servering.
En grillmiddag helt i min smak. Lamm är bland det bästa man kan grilla tycker jag. Och rödbetor ihop med chèvre är ju så gott! Jag brukar vira ihop det i foliepaket och läga på grillen. Du, nästa grillmiddag kommer jag ;-)
SvaraRadera