Sidor

måndag 29 juli 2013

Veckans vegetariska: Kikärtsbiffar med färskpotatissallad och morotstsatsiki

För ett par veckor sedan fyllde svärmor år och vi bjöd över dem på middag. På menyn stod det vegetariskt i form av fördrink med snittar med olivfärskost och till varmrätt kikärtsbiffar, färskpotatissallad och morotstsatsiki och till efterrätt Arlas nya mjukglass med färska jordgubbar. Vegetariska biffar blir alltid gott, det enda som kan vara lite svårt är att hålla ihop dem men dessa gick knappt att forma till biffar men då klickade vi ut dem i stekpannan istället :) Middagen fick högt betyg och alla gick därifrån mätta och nöjda efter ett trevligt födelsedagsfirande.

Fläder-GT (1 glas)

Ingredienser
6 cl gin
2 cl koncentrerad flädersaft
Tonic

Gör såhär
Lägg is i ett glas och häll på gin och flädersaft. Fyll upp med tonic och servera med citron.

Minipajer med olivfärskost och soltorkad tomat

Ingredienser
24 minipajer
400 g naturell färskost
2 dl hackade svarta oliver
5 soltorkade tomater

Gör såhär
Blanda färskosten med de hackade oliverna och smaka av med pressad citron, en skvätt chiliolja och salt och svartpeppar. Dutta ut olivfärskosten på pajerna och toppa med en bit soltorkad tomat.

Kikärtsbiffar med färskpotatissallad och morotstsatsiki (8 port)

Ingredienser
3 burkar kikärtor (á 400g)
0,5-1 dl mjölk
1 ägg
1 purjolök
Saft från 0,5 citron
2 msk majsstärkelse
1 tsk sambal oelek
1 dl hackad persilja

Potatissallad:
1 kg färskpotatis
1 knippe rädisor
1 ask cocktailtomater
1 påse grönsallad
200 g lagrad ost

Vinägrett:
1 dl olivolja
1 dl vinäger
2 msk honung
1 msk torkad basilika

Morotstsatsiki:
5 dl turkisk yoghurt
4 morötter
4 vitlöksklyftor

Bröd
Sallad
Tomat

Gör såhär
Potatissallad: Tvätta och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt potatisen svalna lite och halvera dem (vid behov) sedan innan du lägger de i en bunke. Blanda olja, vinäger, basilika och honung och smaka av med salt och svartpeppar. Häll vinägretten över potatisen. Strimla rädisorna, halvera tomaterna och skär osten i kuber. Lägg i sallad, rädisor, tomater och ost i potatisbunken och blanda.
Biffarna: Mixa kikärtorna. Skölj och strimla purjolöken fint. Ha i purjolök, mjölk, ägg, maizena, persilja och pressad citron i mixern och blanda väl. Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.  Forma till biffar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek biffarna några minuter på varje sida.
Tsatsiki: Riv morötterna grovt. Blanda med yoghurten och pressa i vitlök. Krydda med örtsalt och svartpeppar. 

2 kommentarer:

  1. Vilka bra vego-tips!
    Stort tack, man kan aldrig få för många idéer om rätter så goda att man inte ens saknar kött eller fisk.

    SvaraRadera