Ny energi, nya soldagar och en ny jobbvecka! Jag tycker inte ens det känns jobbigt med måndagar eftersom jag stortrivs på jobbet och längtar till vad dagen har att erbjuda för utmaningar. Denna vecka ska jag även agera lite arbetsledare i kassa- och kundtjänst så det blir spännande.
Och måndagens vegetariska recept kan ju även det vara något att längta till. Det var länge sedan jag gjorde en stor, matig paj så det fick det blir nu. Den krämiga sötpotatisen får en skjuts av den vitlöksstekta ruccolan och den salta fetaosten. Serveras med en sallad!
Sötpotatispaj med ruccola och fetaost (6
port)
Ingredienser
Pajskal:
75 g kylskåpskallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
0,5 tsk salt
70 g kvarg
1,5 msk kallt vatten
Fyllning
800 g sötpotatis
2 gula lökar
2 lagerblad
0,5 dl grädde
2 ägg
3 vitlöksklyftor
200 g ruccola
200 g fetaost
Gör såhär
Pajskal: Skär
smöret i tärningar. Arbeta snabbt ihop smör, vetemjöl, grahamsmjöl, salt och
kesella (för hand eller i en matberedare). Ha sist i vattnet och arbeta ihop
till en smidig deg. Lägg degen p mjölat
bakbord och knåda lätt. Tryck ut degen i en form med avtagbar kant. Skär bort
deg som hänger över kanten. Täck formen med plastfolie och låt vila i kylen ca
30 minuter.
Sätt på ugnen på 225 grader. Ta bort plasten och nagga
pajbotten med en gaffel. Förgrädda i mitten a av ugnen ca 10 minuter.
Fyllning: Sänk
ugnen till 200 grader. Skala sötpotatisen och skär den i mindre bitar. Skala
löken och skär i klyftor. Koka potatis mjuk i saltat vatten tillsammans med lök
och lagerblad. Häll av vattnet, ta bort lagerbladen och stöt ihop sötpotatis
och lök ordentligt (går att använda elvisp). Tillsätt grädde och ägg och rör
moset smidigt. Smaka av med salt och svartpeppar.
Finhacka vitlöksklyftorna och hetta upp en stekpanna med
olivolja. Fräs vitlöken hastigt och lägg ner ruccolan. Krydda med salt och
svartpeppar.
Fördela sötpotatismoset över pajbotten, fördela ruccolan
över och toppa med hälften av fetaosten, smulad.Grädda i mitten av ugnen i
cirka 30 minuter eller tills pajen börjar få fin färg. Toppa den nygräddade
pajen med resterande fetaost och servera varm eller kall.



Inga kommentarer:
Skicka en kommentar