Ofta får jag frågan om jag inte bara tröttnar på att hitta på maträtter, att inspirationen tar slut eller jag bara vill äta köpeköttbullar och makaroner med ketchup. Mitt svar brukar vara att jag såklart har dagar när jag inte är lika påhittig i köket och jo, det händer att vi köper pizza. Men inspirationen i köket verkar inte ta slut och jag förvånas själv över hur mycket jag kan spåna på kvällens middagsrecept och hur jag kan tillbringa de få lediga timmarna jag har vid grytorna. Jag älskar helt enkelt mat och jag vill alltid hitta på nya smakkombinationer, kryddningar och testa nya maträtter. Jag har hittat mitt stora intresse och passion och det gör mig lycklig.
Så när jag kände mig sugen på köttfärssås med en twist föddes det här receptet. Med tahini, citron och morötter blir det en väldigt smarrig sås som passar utmärkt till pastan till vardags eller helg.
Tahiniköttfärssås med citron och syltlök (8 port)
Ingredienser
8 port pasta
900 g nötfärs
2 pkt bacon (á 140 g)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 salladslökar
2 msk paprikakrydda
3 msk tomatpuré
10 cm gul zucchini
300 g morötter
1 dl créme fraiche
1 dl grädde
2 burkar krossade tomater
0,5 dl tahini
1 dl rödvin
2 msk torkad oregano
1 citron
1 burk syltlök (avrunnen vikt 190 g)
Gör såhär
Skala och hacka lök. Strimla bacon och salladslök. Skär
zucchinin i tärningar. Skala och grovriv morötterna. Hetta upp en stekpanna med
olivolja och fräs lök, salladslök och pressad vitlök tills den blivit mjuk. Låt
tomatpuré, paprikakrydda och oregano fräsa med sista minuten. Lägg över i en
stor kastrull och lägg bacon, morötter och zucchini i stekpannan och låt fräsa
några minuter. Lägg i kastrullen och lägg köttfärsen i stekpannan. Låt den
fräsa tills den fått fin färg och krydda med salt och svartpeppar innan du
lägger över den i kastrullen. Ställ bort stekpannan och ställ kastrullen på
värmen. Tillsätt créme fraiche, grädde, krossade tomater, tahini, rödvin samt
skal och cest från 1 citron. Låt puttra ca 10 minuter och under tiden kan du
koka pastan. Avsluta med att smaka av köttfärssåsen med salt, svartpeppar och
cayennepeppar och blanda i syltlöken.


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar