Juli har nu kommit och jag älskar det! Solen har visat
sig riktigt mycket och högsommaren har tagit plats. Nu är det dags att frossa i
färskt bär och grönsaker och självklart lokalproducerat i den mån det går.
Frukosttips i form av kokoskvarg med nektarin och färska bär.
Säsongsanpassade råvaror i juli är bland
annat: blomkål, broccoli, gröna
bönor, vaxbönor, sockerärtor, sommarmorötter, sallad, spenat, färskpotatis,mangold,
pak choi, rädisor, tomat, gurka, zucchini, chilifrukt, fräska örter, lök,
kålrabbi, rödbetor, morot, pepparrot, vitkål, spetskål, jordgubbar, fläder, blåbär, hallon, vinbär, smultron, krusbär,
körsbär och kantareller.
Färskpotatis, det är grejer det. Med färskpotatis menar
man potatis som skördats före fullständig mognad och säljs direkt. I Sverige
skall det vara potatis av årets skörd som säljs innan den 30 september.
Färskpotatisens skal ska enkelt kunna avlägsnas och passar utmärkt till
sommarens grillade middagar och krämiga potatissallader.
Sommarmorötter skördas späda och smakar annorlunda än morötter
som man kan lagra länge. Under juni och juli säljs de nyskördade morötterna i
knippen med blasten kvar som smakar något alldeles extra. Morötter är mycket
fiberrika och fiber ger en mättnadskänsla och är positivt för mag- och
tarmfunktionen.
Baljväxter kan ofta ätas efter de har varit torkade men
nu är det även tid att äta de färska i from av exempelvis sockerärter, haricots
verts, vaxbönor och bondbönor. Under resten av året är de ofta importerade
långväga ifrån. Vaxbönor odlas på friland, vilket kräver mindre energi än
växthusodlade grönsaker. De är dessutom fiberrika, vilket ger mättnadskänsla
och är positivt för mag-tarmfunktionen. Färska smakar baljväxter helt
annorlunda än frusna, så det är nu under sommaren man ska passa på att njuta av
dessa nyttiga grönsaker.
Alla sorters kryddväxter som exempelvis timjan, basilika,
rosmarin, salvia, persilja, dill, citronmeliss och mynta har sin högsäsong
under sommaren. Man kan skörda så mycket man behöver av de färska örterna till
sitt dagligt bruk under hela sommaren. I affären bör man i första hand välja kryddväxter
i knippa som troligen är frilandsodlat. Man bör undvika kryddor i kruka,
eftersom de alltid är växthusodlade. Köper man fryst dill, persilja och gräslök
är den svensk.
Juli är tillsammans med augusti de stora bärmånaderna och
det är bara att njuta. Jordgubbar, smultron, blåbär, vinbär, krusbär och hallon
är färdiga att plockas. Förläng sedan säsongen genom att safta och sylta.
Nu finns även svenska körsbär till försäljning i nätmelon
odlas i Sverige och skördas under juli-september. Annars importeras oftast
melon. Det är även högsäsong för nektariner, persikor och aprikoser. Dessa
stenfrukter importeras oftast från Sydeuropa under sommaren. För att kunna
transportera dessa frukter, skördas de innan de hunnit bli ätmogna. Därför är
de ofta lite hårda när man köper dem. Låter man dem eftermogna i ett till två
dygn i rumstemperatur, så blir fruktköttet mjukare, men inte sötare.
Kantarellsäsongen är mycket lång och i juli brukar de
vara lätta att hitta. Ut i skogen och plocka! Det går även att köpa kantareller
i affärerna, men extra goda är de när du plockat dem själv.

Jag kan bara hålla med. Jag älskar också juli med sol, ljus, värme och bär. Och kokoskvarg måste jag prova. Låter både gott och nyttigt till bären :)
SvaraRadera